NIEUWS

Welkom bij SPG Noord-Holland

Ben jij ook liever met je handen bezig, dan in de schoolbanken te zitten? Mooi. Met een BBL-opleiding ga je lekker aan de slag, in de praktijk. En leer je meteen een vak, zonder dat het op school lijkt. O ja, en je ontvangt meteen een salaris. Zelfs de schooldag wordt volledig betaald!

In de infrasector hebben we veel mensen nodig. Want er zijn altijd bruggen, wegen en nog veel meer nodig. Je bent dus zeker van een baan én je helpt mee om Nederland en de rest van de wereld mooier en beter maken.

Kies voor een MBO-opleiding (BBL) bij SPG-NH. Het voordeel is dat je niet elke dag op school zit, maar je meteen vier dagen per week bij een bedrijf werkt. Met een prima salaris, dus leren en geld verdienen tegelijkertijd! En wanneer je klaar bent met je opleiding dan kan je direct aan slag, want Infrabedrijven staan voor je in de rij! Je kan ook verder studeren en doorstromen naar het HBO.

Wil je meer ween of een keer bij ons komen kijken? Meld je dan aan en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard zijn ook je ouders/verzorgers van harte welkom!

Graag tot ziens!


Stationsplein 129, 1703 WE Heerhugowaard

NH-Kampioenschap Straatmaken:
Goud voor samenwerking, precisie en tempo

In de grote praktijkhal van SPG Noord-Holland is op 16 en 17 maart druk geklopt en gezaagd. De enorme werkplaats was het strijdtoneel van het Noord-Hollands Kampioenschap Straatmaken. Vijf duo’s bogen zich ieder over de aanleg van 25m2 sierbestrating: een kleurig tafereel met Amsterdamse kades en grachten. De inzet van de wedstrijd is hoog: het winnend tweetal gaat naar huis met de gouden straatmakershamer, belangrijke erkenning voor hun vakmanschap én een fantastische aanbeveling bij nieuwe werkgevers. Daarnaast zal het winnende werkstuk naar de hoofdstad worden overgebracht, waar het een ereplekje krijgt.

Manolito van Bommel en Justen Groot glimmen net zo hard als de prijs die zij zojuist hebben ontvangen. Justen is verrast: ‘Dit had ik echt niet verwacht. Ik zag alleen de foutjes’.
De juryleden, Kees Holthuijsen (gemeente Dijk en Waard) en Jan van Diepen (gemeente Alkmaar), beoordeelden de resultaten. De deskundigen zijn lovend over het niveau van de mannen. ‘Het was een moeilijke beslissing’, aldus Kees. ‘De verschillen waren minimaal’.
De winnaars staan met een brede lach op het podium naast infra-coryfee Conny Koreman, die de avond presenteert. De praktijkhal is inmiddels omgebouwd tot een feestzaal waar een publiek van infra-relaties van SPG-NH en het Regio College vrolijk mengt met de deelnemers van het kampioenschap.

Werkgarantie
Het SPG-NH is de organisator van het tweejaarlijks evenement. Het opleidingsbedrijf voor de grond-, weg- en waterbouw schoolt de straatmakers en begeleidt de vakmannen naar werk. De opleidingen worden aangeboden in samenwerking met het Regio College. Dit roc, met de hoofdlocatie in Zaandam, heeft in Heerhugowaard een aparte vestiging voor infra-opleidingen.
De mbo-opleiding voor straatmaker is populair. Naast een vierdaagse werkweek volgen studenten een betaalde lesdag. ‘Werk gegarandeerd’, weet SPG-NH-directeur Peter Bakker. ‘Er is grote vraag naar goede ambachtslieden in de infra. Nu en in de toekomst’.
Niet voor niets zijn de Amsterdamse kades en grachten thema van het kampioenschap. Wie de hoofdstad bezoekt, ziet direct hoeveel infra-werk daar voor de komende jaren al ligt.

Gemoedelijk
De wedstrijdopdracht was uitdagend, beamen de winnaars desgevraagd. Straatmaken vraagt samenwerking, precisie en tempo. ‘Maar het kampioenschap was vooral ook gezellig’, blikt Justen terug op de afgelopen dagen. Ondanks de druk was de sfeer tussen de deelnemers gemoedelijk. Niet alleen binnen de duo’s, maar ook tussen de verschillende teams. Met de radio op Hollandse meezingers en collega’s, docenten, leermeesters en studenten die regelmatig de vorderingen kwamen bewonderen. Ook bezoekers van buitenaf meldden zich: uitvoerders en opzichters. Talentscouts misschien zoals we die uit het voetbal kennen? Hier is niet alleen voor Manolito en Justen iets te winnen.Onze leermeester Ronald Geijteman overhandigt een mooie tablet aan Mees Brounne. Hij scoorde op de open dag van 8 december 2021 de meeste punten bij zijn deelname aan het vragen-en spellencircuit over de kennis van de Inratechniek.
 Van harte gefeliciteerd met je prijs Mees! 
Onze volgende open dag vindt plaats op donderdag 3 maart 2022.
Onze leermeester Ronald Geijteman overhandigt een mooie tablet aan Mees Brounne. Hij scoorde op de open dag van 8 december 2021 de meeste punten bij zijn deelname aan het vragen-en spellencircuit over de kennis van de Inratechniek.

Van harte gefeliciteerd met je prijs Mees!

Onze volgende open dag vindt plaats op donderdag 3 maart 2022.

Hieronder een interview van onze leerling Tim Laan, die uitgeplaatst is bij opleidingsbedrijf Markus BV:

Ik ben Tim Laan, 17 jaar en kom uit Wijdewormer.

Mijn broer liep stage bij Markus BV als uitvoerder en was erg enthousiast. Mijn vader werkt ook binnen de infra en heeft eigen bedrijf in Duitsland met grondverzetmachines, die heeft dit weer van zijn vader. De infra zit bij ons thuis dus wel in de genen! 

Ik word opgeleid tot grondwerker via SPG. Op woensdag ga ik naar school en de rest van de week ben ik aan het werk. Op dit moment werk ik op project in Purmerend waar een bestaand flatgebouw wordt gerenoveerd en waar nu een nieuwe riolering wordt aangelegd. Hiervoor heb ik een tijd in Zuidoostbeemster gewerkt aan het bouwrijp en woonrijp maken van een project. We hebben blokken uitgegraven voor de fundering, het riool gelegd en later bomen geplant en paden en straatwerk aangelegd. Ik zit ook af en toe op de shovel of de kraan, dat vind ik ook erg leuk!

Mijn hoogtepunt tot nu toe? Het gemaal plaatsen in de Zuidoostbeemster vond ik erg gaaf, daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Wij zijn daar met veel mensen en kranen bezig geweest, er werd grof geschut ingezet. Het was een complexe klus en niet alles liep lekker, dus er werd veel van ons allemaal gevraagd. Als uiteindelijk alles dan toch goed is gekomen, dan geeft dat veel voldoening!

Ik ben nog een jaar bezig met mijn opleiding en wil dan door met de opleiding grondwerker niveau 3 en daarna niveau 4 om mijzelf door te ontwikkelen richting de rol van uitvoerder. Ik heb het erg naar mijn zin hier dus hoop deze stappen allemaal bij Markus BV te kunnen zetten.

Wat het werken bij Markus BV voor mij interessant en leuk maakt ?  De afwisseling in het werk. Ik vind het leuk om iets te maken en ik vind het een sport om het steeds beter te doen. Rioolwerk spreekt mij erg aan, iedereen weet dat het er is, maar bij na niemand weet wat voor werk er allemaal in zit. 

Waarom iemand anders hier ook zou willen werken? Markus BV heeft mooie werken en leuk personeel. Alles is erg goed geregeld en er wordt goed naar je geluisterd, ook naar mensen zoals ik die het vak nog moeten leren.

Er zijn steeds minder mensen die kiezen voor een opleiding en carrière binnen de civiele techniek en GWW. Wat zou jij tegen de mensen willen zeggen die nog voor de keuze staan welke studie zij gaan kiezen of welk vak zij willen gaan leren?

Je maakt en creëert iets nieuws, je maakt de leef- en woonomgeving mooier. Als je daarvan houdt en graag buiten bent dan zou ik zeker aanraden om in de infra te gaan werken. Ik werk zelf het liefst buiten, de hele dag binnen zitten is niets voor mij. Van de week was ik nog helemaal doorweekt van de regen en dan is het wel eens pittig, maar ik weet dat het ook altijd weer mooi weer wordt en dat mensen dan jaloers op mij zijn dat ik lekker buiten aan het werk kan!

Sinds januari is SPG-NH lid van Bouwend Nederland, we vertrouwen op een prettige en succesvolle samenwerking om de infra opleidingen te promoten en te continueren.Anouk Haakman © Foto Marcel Rob

Straatkampioenen Simon Beemsterboer en Manolito van Bommel met hun winnende werkstuk naar circuit van Zandvoort

De gouden straathamer is binnen, als beloning voor twee dagen precisiewerk. Simon Beemsterboer (21) uit Wervershoof en Manolito van Bommel (18) uit Bovenkarspel zijn Noord-Hollands kampioen straatmaken geworden en wie weet loopt Max Verstappen himself straks op hun werkstuk in Zandvoort.
Simon en Manolito behaalden eigenlijk heel onverwachts de eerste prijs. ,,We hebben nog nooit eerder samengewerkt, dus dat maakte het wat lastiger. Blijkbaar hebben we het er toch heel goed vanaf gebracht’’, vertelt Simon blij.
De twee werken bij Boos Bestratingen in Wervershoof, maar gaan ook nog naar school op het Regio College en SPG Noord-Holland. Het SPG in Heerhugowaard houdt af en toe kampioenschappen om het vakmanschap onder de aandacht te brengen. Simon en Manolito hadden wel zin in een wedstrijdje. Simon: ,,Je moet er ook echt je zinnen op zetten, anders lukt het niet. Als je denkt: ’nou, ik zie wel’, kun je beter niet meedoen.’’
 
Ingewikkeld
De opdracht was het leggen van een Formule 1-wagen, uiteraard vanwege de komst van het racecircus naar het circuit van Zandvoort. De ontwerpers zorgden ervoor dat de uitvoering extra ingewikkeld zou zijn. Manolito: ,,Normaal werk je eigenlijk altijd met één soort stenen. Nu waren het allemaal verschillende soorten en ook nog eens verschillende maten. Veel zaag- en knipwerk, het viel nog niet mee.’’ Doet een stratenmaker over een stukje van 25 vierkante meter normaal gesproken misschien een uurtje, nu hadden ze er twee dagen de tijd voor. Er werd meteen een evenementje van gemaakt met barbecue en een open dag. ,,Heel gezellig. Je ziet een hoop klasgenoten en werkgevers die overal vandaan komen om even te kijken’’, vertelt Simon.
Ko Boos van Boos Bestratingen is natuurlijk apetrots op zijn werknemers, die hij twee dagen moest missen. Simon: ,,Hij is wezen kijken en organiseerde zelfs een borreltje voor ons bij Van Rooijen om het te vieren. En natuurlijk staat onze prijs te pronken in de kantine.’’ Het resultaat is ook in Zandvoort in de smaak gevallen. Het ontwerp zal binnenkort bij de entree van het circuit verschijnen, gelegd door Simon en Manolito.

 
MIKE KOOPMAN KWS-KANJER VAN DE WEEK

De KWS-kanjer van deze week is Mike Koopman
Mike werkt een jaar bij KWS infra Amsterdam-Heerhugowaard via het SPG, een Infra opleidingsbedrijf in Noord-Holland.
Mike is bij ons begonnen als leerling grondwerker en heeft dit traject binnen een jaar succesvol afgerond. Hierna is hij doorgestroomd naar leerling machinist GWW (Grond-, Weg- en Waterbouwer).
Als leerling machinist draait hij op de 5,5 ton Kubota Graafmachine, waarmee hij op het werk De Draai in Heerhugowaard staat. Op deze locatie voert hij verschillende werkzaamheden uit zoals het zetten en stellen van kolken, huisaansluitingen en leidingen leggen.
Over het werken bij KWS Amsterdam-Heerhugowaard zegt Mike het volgende: “Mijn werkzaamheden zijn heel afwisselend en uitdagend, dit is dan ook een van redenen waarom ik het erg leuk vind.”

Leerlingen Sint Maartenschool uit Oudkarspel maken kennis met de infra!

Vanmorgen waren jonge leerlingen van de Sint Maartenschool uit Oudkarspel uitgenodigd om een kijkje te nemen op het project van Gebr. Min zodat zij konden kennismaken met de wereld van de infra. Nadat de nodige PBM’s waren aangetrokken en veiligheidsmaatregelen waren getroffen, mochten zij van heel dichtbij de grote graafmachine in actie zien.

 

 

 

 

Infra Bindt kennisplein

6 en 7 maart 2019

Waar hersenspinsels toe kunnen leiden….. De draaiboeken liggen klaar: twee dagen vol INFRA- innovaties, kennis en ontwikkelingen voor onze eigen studenten binnen alle niveaus en opleidingen. Aangeboden door 11 van onze infrabedrijven door middel van het verzorgen van maar liefst 39 gastcolleges en/of workshops.

25 jarig jubileum Martin Vijn 31-01-2019

Op donderdag 31 januari 2019 was het precies 25 jaar geleden dat onze leermeester Martin Vijn bij SPG-NH is begonnen. Uiteraard wilden wij dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en is Martin flink in het zonnetje gezet met slingers, cadeaus, een speech en taart voor alle leerlingen en personeel.

OPEN DAG!!

Op woensdag 27 februari 2019 van 16 uur tot 21 uur is er open dag op het Infra Opleidingscentrum, Stationsplein 129, 1703 WE Heerhugowaard. Kom je oriënteren op de mogelijkheden die de Infratechniek jou te bieden heeft. Vertegenwoordigers van de opleidingen van niveau 1 t/m 4 en het bedrijfsleven zullen vertegenwoordigd zijn om je te informeren en je vragen te beantwoorden. Je kunt ook een kijkje nemen in ons opleidingscentrum en in onze praktijkhal. Graag tot ziens op 27 februari!!      

               

Versterking SPG NH door Marcel Grootjen

Recent is Marcel Grootjen ons team komen versterken.

Marcel is geen onbekende in de opleidingen infrastructuur.

Jarenlang was hij werkzaam als Leermeester bij SPG Amstelland.

Wij wensen hem succes toe in zijn nieuwe werkomgeving

Verbouwingen pand SPG-NH

SPG Noord Holland is trots op diverse verbouwingen die de afgelopen

zomer zijn gerealiseerd waaronder een nieuwe kantine voor ROC en

SPG personeel, het realiseren van gesprekskamers en het vernieuwen

van diverse lokalen.  Een nieuwe eigentijdse uitstraling voor een

perfecte leeromgeving.